Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, στοχεύει στην αλλαγή των διαδικασιών, αλλά και της κουλτούρας, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο. Στόχος είναι να εδραιώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και μιας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα δημόσιας διοίκησης. Η επιτυχής υλοποίηση αυτού του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Προβλέπεται η ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση της αδειοδότησης και των ελέγχων.
Η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται μόνο εκ των υστέρων, μειώνοντας το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων που προ γνωστοποίησης, αναγκάζονται να αναμένουν τον έλεγχο.
Το μεταρρυθμιστικό έργο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
α. Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων,
β. Την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων, και
γ. Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.
Με το νομοσχέδιο διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν: α) στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, β) σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων, γ) πλυντήρια – λιπαντήρια. Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν: α) στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, β) ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, γ) δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας, δ) δραστηριότητες φυσικής ευεξίας. Οι δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας αφορούν: α) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων β) Κέντρα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας. Οι δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας αφορούν: α) σχολές ναυαγοσωστικής, και β) εκμίσθωση ταχύπλοων αναψυχής. Οι δραστηριότητες στον τομέα ψυχαγωγίας αφορούν: α) λούνα πάρκ, β) τσίρκο, γ) παγοδρόμιο.
Εν συνεχεία ο Υπουργός Επικρατείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος παρουσίασαν την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτυπώνει τους στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές, τους στρατηγικούς άξονες παρέμβασης, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς και οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την περίοδο 2020 – 2025. Η καινοτομία της είναι ότι, πέρα από τη στρατηγική, εισάγει ένα λεπτομερές πλάνο δράσης που διαρθρώνεται σε πολλαπλά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από πολλαπλές πηγές (Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Κρατικός Προϋπολογισμός, ΣΔΙΤ) εντός της επόμενης τετραετίας.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο έχει διαμορφωθεί από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς, στους οποίους και απευθύνεται, καθώς και με την κοινωνία πολιτών, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλοι οι άξονες πολιτικής και οι επιμέρους ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ενώ καταγράφονται τα προς υλοποίηση έργα τα οποία συνδιαμορφώνονται και επικαιροποιούνται ετησίως σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.
Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού συμβάλλει στην προώθηση της ψηφιακής ωριμότητας στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να αποτελέσει πρότυπο ψηφιακής ανάπτυξης και πόλο έλξης επενδύσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας. Παράλληλα, θα βελτιώσει την θέση της Ελλάδας σε δείκτες σχετικούς με την τεχνολογία και την καινοτομία, όπως ενδεικτικά οι δείκτες DESI (Digital Economy and Society Index) και Institute for Management Development-IMD World Digital Competitiveness που αξιολογούν την ψηφιακή ωριμότητα και ανταγωνιστικότητα των χωρών ανά τον κόσμο.
Πηγή: taxheaven.gr